Opera (Scappi) Index Continentur | Editiones et versiones | Nexus interni Bibliographia | Tabula navigationisTextus interretialisAlibi
Libri de re coquinariaLitterae Latinae RenascentesItaliae scripta
re coquinaria1570Bartholomaeo ScappiPii IVPii V
Opera est titulus libri de re coquinaria anno 1570 editi a Bartholomaeo Scappi, coquo paparum Pii IV et Pii V.
Index
1 Continentur
2 Editiones et versiones
3 Nexus interni
4 Bibliographia
Continentur |
Titulus completus huius operis ea quae insunt breviter enumerat, ut litteris italicis indicamus:
Opera di M. Bartolomeo Scappi, cuoco secreto di Papa Pio V, divisa in sei libri (Opera magistri Bartholomaei Scappi, coqui privati papae Pii V, in sex libros divisa):
Nel primo si contiene il ragionamento che fa l'autore con Gio. suo discepole (in primo continentur explicationem auctoris discipulo suo Iohanni datam; editionis primae ff. 1-16)
Nel secondo si tratte di diverse vivande di carne, sì di quadrupedi come di volatili (in secundo tractatur de variis victualibus carnium tam quadrupedum quam volatilium; editionis primae ff. 17-102)
Nel terzio si parla della statura e stagione di pesci (in tertio disseritur de natura et temporibus piscium; editionis primae ff. 103-167)
Nel quarto si mostrano le liste del presentar le vivande in tavola cose di grasso come di magro (in quarto monstratur indices inlationis ferculorum tam pinguium quam lenium; editionis primae ff. 168-334)
Nel quinto si contiene l'ordine di far diverse sorti di paste, & altri lavori (in quinto continetur ordo faciendarum variarum pastarum aliaque opera; editionis primae ff. 335-390)
Nel sesto & ultimo libro si ragiona di convalescenti & molte altre sorte di vivande per gli infermi (in sexto ultimo libro explicatur de convalescentibus aliisque multis alimentis ad infirmos convenientibus; editionis primae ff. 391-440)
Editiones et versiones |
- 1570 : Opera di M. Bartolomeo Scappi, cuoco secreto di Papa Pio V. In Venetia: apresso Michele Tramezzino. Textus interretialis Alibi
- 1622 : Opera di Bartolomeo Scappi, mastro dell'arte del cucinare. In Venetia: per Alessandro de' Vecchi
- 2008 : The Opera of Bartolomeo Scappi (1570): l'arte et prudenza d'un maestro cuoco. Translated with commentary by Terence Scully. Toronti: University of Toronto Press .mw-parser-output .existinglinksgray a,.mw-parser-output .existinglinksgray a:visitedcolor:gray.mw-parser-output .existinglinksgray a.newcolor:#ba0000.mw-parser-output .existinglinksgray a.new:visitedcolor:#a55858
(Anglice)
Nexus interni
- Libri de re culinaria aevo litterarum renatarum scripti
Bibliographia |
Ken Albala, "Bartolomeo Scappi" in Alice Arndt, ed., Culinary Biographies. Houston: Yes Press, 2006. ISBN 978-0-9718322-1-3 pp. 333-334- Claudio Benporat, "Bartolomeo Scappi, il mistero svelato" in Appunti di gastronomia no. 46 (2005).
De hac re nexus intervici usque adhuc absunt. Adde, si reppereris.